www.technologieenindustrie.com
CIAT

CIAT installeert zijn HEE-technologie in Bluebox gebouw in Genève

De installatie van 230 COADIS 2 HEE (hoge energie-efficiëntie) cassettetype comfort-units hebben er aanzienlijk aan bijgedragen dat Bluebox als eerste gebouw ter wereld dat is uitgerust met dit soort apparatuur, is onderscheiden met een MINERGIE-label. Het gebruik van borstelloze motoren betekent dat de comfort-units kunnen werken met variabele snelheden en zich voortdurend kunnen aanpassen aan de exacte behoeften van het gebouw.

CIAT installeert zijn HEE-technologie in Bluebox gebouw in Genève
Bluebox is het eerste gebouw ter wereld dat volledig is uitgerust met watercassette-type comfort-units en dat is gecertificeerd met het MINERGIE energie-efficiëntie label (dat wordt toegekend door een onafhankelijke Zwitserse instantie aan gebouwen met een zeer laag energieverbruik). Het gebouw, met een netto oppervlak van 12.800 m² over zes etages, heeft een atrium met interne beglazing. De bouwkosten bedroegen in totaal 30 miljoen euro. Bluebox realiseerde energieverbruikskosten van slechts 29 kW/ h/m² /jaar, voornamelijk als gevolg van de toepassing van CIAT COADIS 2 HEE comfort-units met hun extreem lage energieverbruik.

In hun HEE uitvoering maken de COADIS 2 units gebruik van twee van de belangrijkste innovaties van CIAT: speciale ventilatorturbines, gekoppeld met borstelloze motoren. Dit maakt een energiebesparing van maar liefst 85% mogelijk voor het hele bereik van de terminal units, ongeacht of het luchtverdeel-, cassette- of fancoil units zijn. Het beste bewijs van deze prestaties is, dat slechts 18 maanden na de marktintroductie, al meer dan 10.000 HEE comfort-units wereldwijd in gebruik zijn.

Terwijl de vorige modellen nog ‘vanaf de plank’ werden geleverd, zijn de nieuwe HEE ventilatoren volledig in eigen huis ontwikkeld en ontworpen door de researchteams van CIAT. De geometrie van de luchtturbines is volledig herzien en tal van luchtstromingsonderzoeken zijn uitgevoerd met als doel efficiencyverbetering.

Vijf modellen zijn ontwikkeld om het gehele CIAT productspectrum te kunnen bedienen. Bovendien worden, terwijl in het verleden de turbines werden gemaakt van aluminium of staal, de nieuwe turbines vervaardigd van ABS waardoor ze lichter zijn. Ze hebben ook lagere traagheid. Dit herontwerp heeft het energieverbruik verminderd met 20% voor identieke luchtstromingssnelheden, en tevens het geluidsniveau met 5 dB(A) gereduceerd.

Verder maakt de HEE optie gebruik van een borstelloze motor die efficiënter is, minder geluid genereert en een langere levensduur heeft. Vooral belangrijk is dat deze motoren standaard zijn uitgerust met een elektronicakaart, die is ontwikkeld in samenwerking met de leverancier, waardoor de motor bestuurd kan worden, hetzij door een 0-10 V signaal, of door een 230 V aan/uit signaal. Door te communiceren met de stator, regelt de elektronische besturing direct de luchtstroom die wordt geleverd door de ventilatorturbine en past deze constant zeer nauwkeurig aan aan de thermische eisen van de kamer, dit in tegenstelling tot concurrerende oplossingen die vaste vooraf ingestelde snelheden toepassen.

"CIAT is leidend op het gebied van de fan coil units. Terwijl alle concurrenten nog werken met door gelijkstroommotoren aangedreven systemen, levert CIAT als enig bedrijf een beproefde en uitgeteste oplossing, gebaseerd op borstelloze motoren. Er is een perfecte match tussen de energie die geleverd wordt door de comfortunits en de behoeften van het gebouw", zegt Claude Favot, Design Manager van het gebouw.
“We hebben samengewerkt met de teams van CIAT, van ontwerp tot installatie. Ze hebben ons erg goed ondersteund bij de uitgebreide onderzoeken om de juiste omvang van de luchtbehandelings- en koelsystemen te bepalen waarmee we uiteindelijk het MINERGIE-label hebben gewonnen. Alles werd precies op tijd geleverd.”, aldus Christophe Fuchs, projectleider bij INDUNI, aannemer van het project.

Het Bluebox gebouw is per verdieping of halve verdieping te huur. Huurders kunnen de opstelling van de comfortunits aanpassen of er iets aan toevoegen, afhankelijk van hun gekozen indeling. Meerdere water- en luchtaansluitpunten zijn voorzien in de ruimtes boven de plafonds, zodat die waar nodig beschikbaar zijn. CIAT's COADIS 2 units zijn tevens iets overgedimensioneerd om het energieverbruik verder terug te dringen. De cassettes hebben op deze manier een lager vermogen nodig om de ingestelde temperatuur te bereiken.

De oplossing die in het Bluebox gebouw is geïnstalleerd is veelbelovend. "Vergelijk plafondpaneelverwarming met cassettes: om te beginnen heb je niet het risico van foute installatie van het koelvloeistofcircuit, zoals omkoppeling of het elkaar kruisen van leidingen. Bovendien zorgen de COADIS 2 units voor een constante luchtkwaliteit, met behulp van luchtfilters die op elke unit zijn gemonteerd. Tenslotte zijn ze betrekkelijk eenvoudig te verplaatsen en daarom kunnen ze op precies de juiste plek worden geplaatst, precies volgens de indeling van de huurder", aldus de heer Fuchs.

Vier CIAT Airtech dual flow luchtbehandelingsunits, met roterende luchtregeneratie, en een debiet van 45.000 m³ per uur, werden bovendien geïnstalleerd om de aanvoer van verse lucht te regelen. De rotatie-regeneratie maakt het mogelijk om 80% van de warmte-energie uit de uitgaande lucht te herwinnen om zo de inkomende lucht op te warmen.

Het systeem omvat verder twee 640 kW Aquaciat 2 productie-units voor gekoeld water. Door twee kleine units, in plaats van één grotere, te gebruiken kon het elektriciteitsverbruik worden geoptimaliseerd: dit gebeurde door het grootste deel van de tijd slechts een unit te gebruiken en door de tweede unit alleen tijdens verbruikspieken op te starten. De installatie in het gebouw wordt met een LON-bus gecontroleerd door een Building Management System.

Fotobijschriften:
-BLUEBOX.jpeg: Het eerste MINERGIE gecertificeerde gebouw dat cassettes toepast.
-COADIS.jpeg: COADIS 2 cassette-type comfort units.
-COADIS 2.jpeg: COADIS 2 cassette-type comfort units.
-COADIS 3.jpeg: COADIS 2 comfort units kunnen makkelijk worden verplaatst afhankelijk van de behoeften.
-CTA.jpeg: Airtech double flow luchtbehandelingsunit.
-ECH ROTATIF.jpeg: Roterende luchtregeneratie.
-AQUACIAT.jpeg: Aquaciat 2 productie-unit voor gekoeld water.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers