www.technologieenindustrie.com
NORD Drivesystems

IE3 energiebesparende motoren

NORD werkt momenteel aan de ontwikkeling van IE3 motoren. Deze motoren garanderen een rendementstoename van minstens 10% vergeleken met de IE2 klasse motoren, voornamelijk door het gebruik van andere materialen.

IE3 energiebesparende motoren
Door koper in plaats van aluminium te gebruiken als geleidermateriaal voor het kooianker, worden de rotorverliezen in IE3 systemen aanzienlijk teruggebracht. Het specifieke geleidingsvermogen van koper is rond de 60% groter dan dat van aluminium. De slip onder belasting, die proportioneel is met de rotorverliezen, wordt aanzienlijk verminderd vergeleken met aluminiummotoren. De koppelkromme in het werkgebied is veel steiler. Het kipmoment wordt bereikt met een lagere slip. Bovendien is het startkoppel dat proportioneel is met de rotorverliezen, aanzienlijk lager.

Anders dan bij aluminium motoren, vereisen IE3 motoren met een koperen rotor doorgaans geen verhoogde hoeveelheid ijzer, of in sommige gevallen een kleine toename. Echter, net als de keuze voor alternatieve materialen, kunnen nog andere maatregelen worden getroffen. Het gaat hierbij om het gebruik van ‘sheet lamination’ materiaal met lagere specifieke kernverliezen, grotere conductor-doorsnedes in de wikkelingen, flux geoptimaliseerde wikkelingen en kleinere wikkelkoppen. Hogere rendementen kunnen ook worden bereikt met permanentmagneetmotoren en door frequentieomvormers toe te passen (synchroonmotorprincipe).

Afbeelding: Door koper in plaats van aluminium toe te passen worden rotorverliezen in IE3 motoren aanzienlijk teruggebracht.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers