www.technologieenindustrie.com
Westermo Teleindustri AB

Olieveldautomatisering met de MRD-310 industriële 3G router

Lufkin Automation heeft gekozen voor de Westermo MRD-310 3G router voor zijn SAM Well Manager product, de meest geavanceerde technologische oplossing binnen de olie-industrie voor het zeer nauwkeurig monitoren en regelen van stangpomp-bronnen. Toegepast in een serie pilot-projecten, vooral voor de Europese en Aziatische markten, biedt de MRD-310 een zeer hoog niveau van connectiviteit terwijl hij vele mobiele standaards ondersteunt waaronder GSM, GPRS, 3G UMTS, HSDPA en HSUPA. Ontworpen voor gebruik onder ruwe omstandigheden, zal de MRD-310 wezenlijke kostenbesparingen kunnen realiseren bij deze applicatie.

Olieveldautomatisering met de MRD-310 industriële 3G router
Lufkin Automation is gevormd door de samenvoeging van twee ondernemingen, de Delta X en de Nabla Corporations, beide pionier op het gebied van stangpompregeling. Delta X was leidend op het gebied van test- en analysesystemen voor pompprocessen, daarbij gebruik makend van innovatieve en gebruikersvriendelijke methodes. Nabla was ontwikkelaar van softwareoplossingen die op vele manieren de analyse en regeling van het pompproces hebben vereenvoudigd. Tegenwoordig zijn deze twee bedrijven onderdeel van de olieveld divisie van Lufkin Automation en leveren ze analyse-, beveiliging- en regeloplossingen voor door stangpompen gedreven olievelden.

Olievelden liggen vaak in afgezonderde en veeleisende gebieden waar extreme verschillen in temperatuur, vochtigheid en andere variabelen een rol spelen. Om regel- en monitoringsystemen in deze gebieden te installeren kan een hele opgave zijn aangezien olievelden doorgaans honderden pompen omvatten, verspreid over grote geografische gebieden. De door Lufkin ontwikkelde SAM Well Manager wordt binnen de olie-industrie beschouwd als de meest geavanceerde technologische oplossing voor het met hoge precisie monitoren en regelen van stangpomp-bronnen. De SAM Well Manager stelt de operator in staat om de pompwerking en de -betrouwbaarheid te optimaliseren. De pompflow kan worden geanalyseerd, eisen wat betreft service en maintenance kunnen worden berekend voordat een mechanische storing kan optreden, en het energieverbruik wordt geoptimaliseerd.

De SAM Well Manager kan zodanig worden geconfigureerd dat het pompproces stopt bij lage olieniveaus en wanneer onderhoud is vereist. Het systeem creëert tevens een complete ‘action history’ die gebruikt kan worden voor verdere optimalisatie. De SAM Well Manager is verbonden met het SCADA systeem van de pomp. Om het systeem op afstand te kunnen bedienen werd tot nu toe een variëteit aan technologieën gebruikt zoals koper, vezel en radio. De Europese afdeling van Lufkin heeft het systeem verder verbeterd en nieuwe oplossingen ontwikkeld, gebruik makend van mobiele netwerken. Lufkin heeft nu besloten om de Westermo MRD-310 3G router toe te passen in een serie pilotprojecten, met name voor de Europese en de Aziatische markten.

De MRD-310 is op vele manieren uitermate geschikt voor dit soort toepassingen. De ondersteuning van de brede variëteit aan mobiele standaards die wereldwijd worden gebruikt, maakt installatie ervan in praktisch de hele wereld mogelijk. Het ondersteunt tevens IPSec gecodeerde VPN tunnels hetgeen een vereiste is voor veiligheidskritische toepassingen die gebruik maken van onveilige publieke netwerken (het Internet). Daarnaast biedt de MRD-310 een seriële interface en serial-to-IP conversie die nodig is om verbinding te kunnen maken met de controller. De routers zijn verder ontworpen voor extreme omstandigheden en kunnen werken bij temperaturen van -20 tot +60 C. Op dit moment wordt deze applicatie geïnstalleerd in een aantal pilot-projecten teneinde de mogelijkheden van aanzienlijke kostenbesparingen te demonstreren.

Door gebruik te maken van High Speed Uplink Packet Access (HSUPA) is het uplink vermogen 2 Mbits/s; samen met de downlink datasnelheid van 7.2 Mbits/s maakt het de unit zelfs geschikt voor applicaties waar hoge datasnelheden vereist zijn. De MRD-310 onderscheidt zich voorts door een zeer hoog niveau van connectiviteit. Het is voorzien van ingebouwde 2-poort 10/100 Ethernet switches en een RS-232 en zorgt er zo voor dat apparaten naadloos met elkaar kunnen koppelen over grote geografische afstanden. Om de levensduur van bestaande apparatuur te verlengen is er een aantal tools ingebouwd in de MRD-310 die de connectiviteit met PLC’s en andere RS-232 apparatuur garanderen. De unit ondersteunt zowel de packet als de circuit-switched mode, Serial to IP conversie, Modbus Gateway, DNP3 Level 1 Outstation en Dial-Up modem emulation.

Rod_Pump.jpeg: Individuele oliepompen kunnen eenvoudig worden gemonitored en geregeld vanuit een centrale regelkamer door de MRD-310 te gebruiken. De MRD-310 is een 3G/GPRS router die een veilige IP-verbinding realiseert door gebruik te maken van IPSec gecodeerde VPN tunnels.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 15.000+ IMP-volgers