www.technologieenindustrie.com
British Steel

Meer dan 50 modulaire platforms operationeel in Europa

Na de projecten in West-Coast, Zuid-Wales en Thames met installaties in Mill Hill en Backfriars, Engeland, heeft Corus Rail onlangs zijn eerste modulaire platformsysteem geïnstalleerd in Frankrijk, in de Parijse buitenwijk Mitry Claye. Met inmiddels meer dan 50 modulaire platforms operationeel in Europa, is Corus een belangrijke speler geworden op de markt. Het grootste voordeel van het Corus systeem is dat het zo ontworpen is dat het grootste deel van het installatiewerk (inclusief de bouw van de fundering) gedaan kan worden achter een veiligheidshek, op afstand van de in bedrijf zijnde spoorbaan. Dit betekent dat de spoorbaan niet hoeft te worden gesloten gedurende het grootste deel van de werkzaamheden, resulterend in duidelijke kostenbesparingen, doordat de dienstregeling niet verstoord wordt.

Meer dan 50 modulaire platforms operationeel in Europa
Modulaire platforms voldoen aan diverse behoeften: lengte-uitbreiding voor langere treinen, hoogte-uitbreiding (voor toegang van gehandicapten of ouderen) van bestaande platforms, nieuwe makkelijk te verwijderen en aan te passen platforms en meer. Terwijl de meeste ingenieurs doorgaans denken in ‘beton’, hebben de ontwikkelteams van Corus het concept voor stationsplatforms volledig herontworpen om uiteindelijk te komen met een modulair product opgebouwd uit rechthoekige holle stalen delen. Het doel is om te voorzien in een kostenefficiënte, snelle manier om passagiersplatforms te ontwerpen en installeren. Bovendien kunnen de modulaire systemen van Corus naar wens worden voorzien van alle typen oppervlakken en coatings. In Mitry Claye, in Frankrijk, volgde het platform in eerste instantie de huidige loop van de rails. Het spoor zal over 2 tot 3 jaar iets verplaatst worden en het platform zal dan zodanig worden aangepast dat het goed past in de nieuwe rails-layout.

De meest recente installaties in het Verenigd Koninkrijk waren onderdeel van het Thameslink Project. Ze maakten deel uit van de uitbreiding van bestaande platforms om langere treinen mogelijk te maken. Bij Mill Hill (noordelijke buitenwijken van Londen) werden vier platforms met elk 50 tot 60 m verlengd. Een tijdelijke platformverlenging van 50 m over de Blackfriars brug (Thameslink project) als onderdeel van de bouw van het Backfriars Station, is ook voltooid.

Lagere total cost of ownership

Het gebruik van lichtgewicht componenten minimaliseert de impact op de fundering en elimineert de noodzaak van dure en tijdvretende grondbehandelingsmaatregelen. Bovendien is er geen installatiematerieel vereist, wordt het verkeer niet ontwricht tijdens de bouw en heeft het platform een levensduur van 75 jaar. Gedurende die periode is het modulaire systeem van Corus ook aan te passen en kan het verplaatst worden.

Slechts een paar weken nodig voor het in bedrijf nemen
Het modulaire platformsysteem maakt het mogelijk binnen een paar weken een complete oplossing te ontwerpen en installeren. Corus heeft speciale software ontwikkeld die snel een toegesneden ontwerp mogelijk maakt, beginnend bij standaard modules, wat de breedte, lengte of kromming (convex, concaaf of reverse) ook moet zijn. Structurele sterkte, vorm en gewicht worden automatisch berekend. Dankzij het lage gewicht van de afzonderlijke componenten, kan de installatie zelfs met de hand worden gedaan. Elke component vereist maar een of twee personen om op te tillen. Voorbehandelde modulaire dekpanelen kunnen worden gebruikt of een bepaalde finish kan worden toegepast om uitbreidingen op een esthetische manier in te passen in bestaande structuren.

Demontabel en verstelbaar platform
Het modulaire ontwerp en het lage gewicht maken het mogelijk het platform indien gewenst te ontmantelen en op een andere locatie te plaatsen. De hoogte kan worden veranderd door eenvoudig de verstelbare voeten aan te passen. Dit maakt variatie van funderingsniveaus mogelijk, waardoor deze binnen bepaalde toleranties kunnen worden gelegd.

Minimale verstoring van treinverkeer
Dankzij het vrijdragende ontwerp, kan het platform grotendeels worden geïnstalleerd in de groene zone terwijl de spoorlijn open blijft. In dat beveiligde gebied kan worden gewerkt terwijl de treinen rijden. Het enige dat daarna nog nodig is, is het uitmeten van het platform en het leggen van de oppervlaktelaag.

 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers