www.technologieenindustrie.com
LEROY-SOMER

DYNEO® LSRPM Serie

LSRPM bestaat uit een serie synchrone permanent-magneet motoren waarin door Leroy Somer gepatenteerde technologie is toegepast. Het geavanceerde ontwerp van de magnetische rotor vergroot de efficiency met ongeveer 10% tot een niveau dat in de buurt komt van de 98%. De reductie in afmetingen bedraagt ongeveer 50%. Dit type motor is bedoeld voor toepassingen waarbij het elektriciteitsverbruik hoog en continu is. Dit betekent dat in zeer veel gevallen de terugverdientijd bij vervanging van een asynchrone motor door een LSRPM minder zal zijn dan een jaar. Aangezien elektromotoren meer dan 70% van het energieverbruik in de industrie voor hun rekening nemen, draagt de nieuwe LSRPM productlijn eveneens bij aan de belangrijke doelstelling om de CO2-uitstoot te verminderen.

DYNEO® LSRPM Serie
Uitstekende efficiency en compactheid
Het toepassen van variabele snelheden en de optimalisatie van mechanische systemen zijn de belangrijkste technieken om te komen tot maximale besparingen. LSRPM is onderdeel van de DYNEO® range. Vergeleken met op de markt beschikbare regelbare aandrijvingen, combineert deze range alle oplossingen van Leroy Somer op het gebied van snelheidsregelaars en permanentmagneet synchroonmotoren. De prestaties van LSRPM zijn gebaseerd op de technologie van de radiale permanentmagneet rotor die door Leroy Somer is gepatenteerd. Door het reduceren van de rotorverliezen, zijn met deze technologie rendementen mogelijk van circa 98% waardoor de vermogen/gewicht-ratio vergroot wordt. Dit voordeel geldt niet alleen bij de maximale snelheid, maar wordt groter bij snelheden daaronder, iets dat per definitie het geval is bij regelbare snelheidsapplicaties! De vergelijking met conventionele motoren hangt af van de applicatie. In het specifieke geval van een schroefcompressor die wordt aangedreven door een motor met regelbare snelheid, gebaseerd op een 2-polige asynchroonmotor met IP23 beschermingsklasse, ashoogte van 315 mm en vermogen van 280 kW, is met snelheidsregeling het rendement 92,7%. De DYNEO® oplossing met een 260 kW (zonder derating) LSRPM 280 MD permanentmagneet synchroonmotor bereikt met snelheidsregeling een rendement van 97,6% binnen een snelheidsbereik van 0 tot 3000 min-1. De energiebesparing is meer dan 4000/jaar en het gewicht van de motor is verminderd van 900 tot 380 kg. De terugverdientijd vergeleken met de conventionele oplossing, is minder dan 12 maanden. De mechanische systemen van de LSRPM serie hebben een IEC IP55 beschermingsgraad, vrij algemeen in de industrie. De kenmerken van de LSRPM range zijn:
- vermogens 0.75 tot 400 kW
- koppels 1 tot 1400 Nm
- snelheden 1 tot 5500 min-1
- ashoogten 90 tot 315 mm.

Hoog koppel en hoge snelheid
Met een gegarandeerd koppel over een zeer breed snelheidsbereik en zonder derating of geforceerde ventilatie, is LSRPM tevens een eenvoudige en effectieve oplossing voor toepassingen waar een hoog koppel bij hoge snelheden wordt gevraagd. De LSRPM motor is ontworpen voor hogere snelheden dan een asynchrone motor, waardoor:
- de motorsnelheid kan worden afgestemd op de snelheid van de aangedreven machine, waardoor transmissiecomponenten als tandwielkasten niet nodig zijn
- de performance van de aangedreven machine toeneemt door verhoging van de snelheid.

Makkelijker integratie en onderhoud
De compactheid van de LSRPM heeft een aantal voordelen: kleinere afmetingen van het chassis dat de motor ondersteunt en daarmee van de machine, makkelijke on-site installatie van de motor, simpeler hefwerktuigen benodigd, lagere transportkosten etc. De modulariteit van de LSRPM serie, de vrijstaande configuratie dan wel geflenst met vlakke of tapgaten, en de vele bijkomende opties, vergemakkelijken de vervanging van conventionele motoren. De lage verliezen van de rotormagneet-technologie beperken de opwarming van de windingen aanzienlijk. Dit vermindert weer de frequentie van de lagersmering en verlengt de levensduur van de motor. De toepassingsgebieden van LSRPM motoren zijn even omvangrijk als die van asynchrone motoren: pompen, ventilatie, compressoren, conveyors, extrusie, processen, generatoren en vele andere.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers