www.technologieenindustrie.com
CIAT

Waterclean: heet-en koudwater netwerkbescherming voor sanitaire apparaten ter voorkoming van Legionella

Het Waterclean Systeem – ontwikkeld onder licentie van het Franse CALEFFI, gebaseerd op het ‘Carlier Meskel’ systeem en geïndustrialiseerd door CIAT – heeft de Golden ENEO 2009 prijs gewonnen op de Energie, Temperatuurbeheersing & Water expositie. Deze expositie werd van 25-28 februari gehouden in Lyon. Waterclean is een innovatief concept dat gebruikers van sanitair water beschermt tegen het risico van Legionella, Pseudomona en andere bacteriën. Het systeem verwijdert de bacteriën wanneer deze aanwezig zijn in de watertoevoer van gebouwen, of wanneer deze op natuurlijke wijze ontstaan in distributienetwerken. Het Waterclean Systeem is de eerste op de markt beschikbare oplossing die rekening houdt met het wereldwijde probleem van sanitair water wanneer het zowel heet als koud water betreft.

Waterclean: heet-en koudwater netwerkbescherming voor sanitaire apparaten ter voorkoming van Legionella
De eerste uitbraak van Legionella was in 1976 tijdens een conventie van voormalige Amerikaanse soldaten (‘het legioen’). Honderden mensen werden geveld door deze ernstige bacteriële longziekte. Sindsdien is Legionella (waarvan er tientallen verschillende vormen zijn, waaronder Veteranenziekte) het zwarte schaap van ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen, aangezien het vooral gevaar oplevert voor verzwakte en zieke patiënten.

Legionella zijn bacteriën die op natuurlijke wijze vochtige gronden, meren en grondwater koloniseren. De bacteriën leveren geen bijzonder gevaar op, tenzij ze in contact komen met het spijsverteringskanaal. Ze worden alleen potentieel pathognostisch wanneer ze in contact komen met de luchtwegen. Dit verklaart waarom gebieden met water die een gevaar vormen voor Legionella, voornamelijk de douchekoppen van sanitaire installaties betreffen. Legionella ontwikkelt zich goed bij temperaturen tussen 20-50°C. Het wordt daarom vaak aangenomen dat het Legionella-probleem verband houdt met heet water. Bestaande systemen pakken enkel het probleem van heet water aan. Dit is een grote fout: alle waterdistributienetwerken voor sanitaire voorzieningen vormen een systeem met heet water van rond de 55°C. Daarnaast zijn er leidingen met koud water, welke nodig zijn om de temperatuur tot een aangenaam niveau voor het menselijk lichaam (tussen 35 en 40°C) te mengen. Onbehandelde koudwaterleidingen vormen, samen met de mengpunten, een permanente dreiging voor de proliferatie van bacteriën en creëren een uitbraakplek die uitstekend geschikt is voor Legionella. Koud water moet dus net zo vaak worden behandeld als heet water.

Het Waterclean Systeem is een kant-en-klare en compacte installatie. Het is een preventieve oplossing door middel van warmtebehandeling, die de totale temperatuur van sanitair water – via een ontsmettingswarmtewisselaar en bufferkamer – voor enkele minuten tot 65°C verhoogt. Dit zorgt voor de eliminatie van bacteriën. Een tweede wisselaar kan de afgifte van een deel ‘veilig’ warm water leveren, en een ander deel ‘veilig’ koud water voor de gebruikte toevoerpunten verzorgen. Beiden zijn bacterievrij.

Het Waterclean Systeem heeft ook een ‘genezende modus’ die, indien correct en lang genoeg gebruikt, zorgt voor de zuivering van een bestaand netwerk. Het Waterclean Systeem is daarom geschikt voor zowel nieuwe gebruikers, alsmede voor renovaties. De anti-verbrandings cartridges waarmee elk wateropvangspunt is uitgerust, evenals het op afstand te bedienen management mechanisme, maken het product compleet. Ze garanderen een maximaal veiligheidsniveau voor gebruikers, evenals een maximale traceerbaarheid voor het management.

De Legionellabacteriën treffen voornamelijk mensen met een verzwakt immuunsysteem. Voor het eerst zal dit nieuwe systeem een prioriteit voor verzorgingstehuizen, rusthuizen en ziekenhuisinstellingen zijn. Het Waterclean Systeem is vanaf de lente van 2009 commercieel verkrijgbaar. Het systeem is echter al geïnstalleerd op a testsite in het Centre Hospitalier Specialise de Savoie, een psychiatrisch ziekenhuis in Bassens te Frankrijk. Volledig toegerust voor het monitoren van bepaalde parameters, is het systeem het onderwerp van regelmatige testen. Monsters worden geanalyseerd door het CNRL (het nationale onderzoekscentrum voor Legionella, gebaseerd in Hospices Civils in Lyon te Frankrijk). Dit is een internationaal onderzoekscentrum in de strijd tegen Legionella. De rapporten van het afgelopen jaar bewijzen de effectiviteit van de apparatuur in zowel preventieve als genezende zin.

Onderzoeksteams van de CIAT Groep hebben zich ook bij deze grote innovatie ingezet voor een goed milieumanagement. Het systeem gebruikt geen chemicaliën of andere stoffen. Daarnaast minimaliseert de energiekosten van de apparatuur, en voldoet het aan de HQE (‘High Quality Environment’) normen.

Alle fasen van de Waterclean studie, evenals het ontwerp, werden intern door de Exchanger divisie uitgevoerd, waarbij ondersteuning door het onderzoekscentrum van de CIAT Groep werd verleend. De experimentele installatietesten zijn echter uitgevoerd door het CNRL (Nationaal Centrum voor Legionella-onderzoek).

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers