www.technologieenindustrie.com
LEROY-SOMER

Overstappen op Dyneo® permanentmagneetmotor bespaart visvoerproducent minstens 135.000 kWh per jaar

Een gevestigde specialist in de productie van visvoer uit Denemarken heeft een oude, beschadigde gelijkstroommotor op zijn hoofdextruder vervangen door een Dyneo®-motor van Leroy-Somer, Leroy-Somer is onderdeel van de Nidec groep. De investering biedt het bedrijf jaarlijks aanzienlijke besparingen op energiekosten.

Overstappen op Dyneo® permanentmagneetmotor bespaart visvoerproducent minstens 135.000 kWh per jaar
Aquacultuur, beter bekend als visteelt, is een snelgroeiende sector. Bedrijven zoals Aller Aqua, die zowel zoet- als zoutwater visvoer produceren, zijn voortdurend op zoek naar manieren om door verbetering van hun productietechnologie en -processen van deze groei te kunnen profiteren. Aller Aqua is gevestigd in Christiansfeld, nabij Kolding, Denemarken. Het bedrijf bestaat al meer dan 50 jaar en heeft momenteel fabrieken in Denemarken, Polen, Duitsland en Egypte, die producten exporteren naar meer dan 60 landen wereldwijd.

Aller Aqua levert een breed programma voer voor 30 soorten vissen. Daardoor zijn de productieschema’s strak. Toen de gelijkstroommotor op één van de hoofdextruders van het bedrijf in Christiansfeld moest worden vervangen, had maximalisatie van de capaciteit daarbij hoge prioriteit.

»Aller Aqua was zeer geïnteresseerd in energiebesparing bij de nieuwe motoroplossing, aangezien het extruderen van diervoeders een zeer energie-intensief proces is,» verklaarde Carl Erik Niemann, Sales Engineer - Drives & Motors Technology bij Nidec Industrial Automation Denmark A/S. »Ze wisten dat dit een stimulans zou zijn voor zowel het concurrentievermogen als voor duurzame ontwikkeling.»

Na een uitgebreid marktonderzoek koos het bedrijf voor een 310 kW (2400 tpm) Dyneo® permanentmagneet synchroonmotor. Dit biedt een efficiencyniveau hoger dan de IE4 eisen en zorgt voor een jaarlijkse besparing van minstens 135.000 kWh aan elektrisch vermogen.

»Behalve van energiebesparing kan Aller Aqua nu ook profiteren van aanzienlijke besparingen op onderhoudskosten, gecombineerd met een grotere machinebeschikbaarheid,» aldus Mr. Niemann. »De vorige gelijkstroommotor had nog een borstel- en collectorsysteem met slijtgevoelige onderdelen.»

Door de installatie van de Dyneo® motor kon het lokale servicecentrum Ølgod Elektro de bestaande installatie vereenvoudigen door het koel/ventilatiecircuit te verwijderen. De IP23 gelijkstroommotor had deze koeling wel nodig.

Overstappen op Dyneo<sup>®</sup> permanentmagneetmotor bespaart visvoerproducent minstens 135.000 kWh per jaar

Als onderdeel van het Express Availability aanbod van Leroy-Somer, is de Dyneo® LSRPM motor leverbaar als compacte of als IEC standaarduitvoering. De oplossing is eenvoudig in te bouwen en heeft een zeer korte terugverdientijd - minder dan drie jaar in het geval van Aller Aqua.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers