www.technologieenindustrie.com
04
'17
Written on Modified on
EPLAN
Allround engineeringsplatform
Sinds september is de nieuwe versie 2.7 van het EPLAN Platform verkrijgbaar. Het platformsysteem is gericht op consistente digitalisering en interdisciplinaire engineeringsprocessen, waarbij gegevens tijdens het gehele waardeketenproces voortdurend kunnen worden aangevuld en verbeterd. Negentien softwaretalen, talrijke detailuitbreidingen en bidirectionele aansluitingen naar de automatiseringstechniek – bijvoorbeeld TIA Portal van Siemens of Melsoft IQ van Mitsubishi – garanderen nog meer efficiënte engineering.
Monheim Duitsland, 4 oktober 2017 – De oplossingen van het EPLAN Platform voor elektro- en fluid-techniek, schakelkastbouw en procestechniek maken gebruik van een uniforme database. Projectinformatie kan gedurende het gehele proces worden doorgegeven, van de engineering tot aan productie en onderhoud. De zogenaamde "single source of truth" ofwel "enige bron van waarheid" staat in elke toepassing centraal. Daarmee positioneert systeemprovider EPLAN zijn systeem als basis voor consistente digitalisering in de engineering van automatiseringstechniek. Deze engineering gebeurt steeds vaker verspreid over de hele wereld; vandaar dat de software in negentien talen beschikbaar is. Nieuw zijn de Turkse versie en een Roemeense gebruikersinterface, waarmee de veelzijdige taalondersteuning van het platform nog verder wordt gecompleteerd.Templates maken en hergebruiken
Ook binnen de afzonderlijke themabereiken van het platform zijn talrijke verbeteringen doorgevoerd. Door verder uitgebreide definitiemogelijkheden bij templates van schema's in elektro- en fluid-engineering kunnen gebruikers hun projecten eenvoudiger standaardiseren en gegevens 1:1 hergebruiken. Zo kunnen nu bijvoorbeeld macrovakken als polylijnen worden getekend, waarmee de gebruiker nauwkeurige schema-templates kan maken voor een snellere standaardisering. Dit type templates kan ook worden gebruikt om een begin te maken met EPLAN Cogineer – de nieuwe engineeringsoplossing om met één muisklik geautomatiseerd schema's te maken. Gebruikers kunnen zich alvast verheugen op de sneakpreview van de nieuwe cloud-versie in het Duitse Neurenberg, waar deze voor het eerst te zien zal zijn.
Op het gebied van de procestechniek is de nieuwe buisleiding-module in Eplan Preplanning een van de highlights. Gebruikers profiteren van een gedetailleerde installatiedocumentatie, waarbij de buisleidinggegevens nog eerder in het proces worden opgenomen. De bediening bij de kabelboom-engineering is ook verbeterd en is nu nog duidelijker voor de gebruikers. Crimpslangen kunnen nu eenvoudig in de 2D- en 3D-ontwikkelomgeving aan de connectoren worden toegewezen en ook zijn de aanzichten voor aansluitingshardware geoptimaliseerd. Zo wordt de productiedocumentatie nog gedetailleerder, waardoor het proces van de kabelboomproductie wordt versneld. Nieuwe ontwerp-opties zoals eigenschapsgroeperingen in modelaanzichten, uitgebreide productie-interfaces in Eplan Pro Panel en een update van EPLAN Smart Wiring met nieuwe client-server-technologie ronden het grote aantal verbeteringen en innovaties af.
Gegevensuitwisseling voor elektro-engineering en automatisering
Interdisciplinaire gegevensuitwisseling is ook een aandachtspunt bij de nieuwe interface tussen Eplan Platform en Siemens TIA Portal: toekomstgericht met het steeds populairdere AutomationML-formaat voor Industrie 4.0-omgevingen. Deze bidirectionele uitwisseling, die ook naadloos werkt met het automatiseringsplatform Melsoft IQ van Mitsubishi, wordt geïntroduceerd op SPS IPC Drives. Gebruikers kunnen de gegevens in elk stadium van het project in beide richtingen uitwisselen, op een later tijdstip wijzigen en dan synchroniseren. Dit komt in plaats van het tijdrovende, vaak herhaaldelijk handmatig controleren bij wijzigingen of een iteratieve aanpak, waarmee engineering weer een stap verder gaat in de richting van volledige digitalisering van processen in het tijdperk van Industrie 4.0 en het Internet of Things. Maar consistente digitalisering van alle processen en data, van de engineering, via de productie en operation tot aan het onderhoud aan toe, blijft voorwaarde. Alleen zo komen kernbegrippen als smart engineering, smart production en smart data echt tot leven.