High-End overspanningsbeveiliging M-LB-5000

2019-04-17
In de M-LB-5000 overspanningsbeveiliging van Pepperl + Fuchs is, ondanks de geringe inbouwbreedte van slechts 6,2 mm, een diagnosefunctie en een modulaire opbouw voorzien. Door het aanbieden van deze functies garanderen deze éénkanaalsmodules een grotere beschikbaarheid en een optimalisatie van de total cost of ownership.

M-LB-5000 overspanningsbeveiliging: diagnose via een driekleurig LED display en een afzonderlijke besturingsinterface

Het gepatenteerde diagnosesysteem van de M-LB-5000 is intuïtief in gebruik en makkelijk af te lezen dankzij het display met verkeerslichtprincipe. Dit minimaliseert de testkosten volgens EN 62305-3 en maakt ook statusmonitoring mogelijk. Als het groene lampje op de beschermingsmodule brandt is ze operationeel en is de installatie voldoende beschermd. Een gele LED geeft aan dat de beveiliging 90% van zijn levensduur heeft bereikt, maar het signaalcircuit is nog steeds voldoende beschermd. De beveiliging moet wel worden vervangen bij de volgende onderhoudsbeurt. Als de indicator rood is, is de beveiliging permanent beschadigd en is een veilige werking niet langer gegarandeerd. De module moet onmiddellijk vervangen worden om schade door een mogelijke overspanning te vermijden.

Met dit systeem worden de beveiligingen steeds op het ideale moment vervangen. Dit verbetert de uptime van de overspanningsbeveiliging en dus ook van het complete systeem. Tegelijkertijd minimaliseert dit ook de onderhoudskosten. De status van de beveiligingsmodules kunnen worden geïntegreerd in het DCS/PLC-controleniveau via de meldcontacten op de modules en via de Power Rail.

De modulaire opbouw zorgt voor een gemakkelijke inbedrijfstelling en vlot onderhoud, dit dankzij een by-pass die de mogelijkheid geeft om de overspanningsbeveiliging te vervangen terwijl het systeem in bedrijf blijft.

Bij het uittrekken van de overspanningsbeveiliging, blijft het betreffende signaalcircuit verbonden via de basismodule die gemonteerd is op de DIN rail. Het uitnemen leidt niet tot een signaalonderbreking, wat betekent dat de overspanningsbeveiliging kan vervangen worden zonder afbreuk te doen aan de werking van de installatie.

Indien de overspanningsbeveiliging omgekeerd in de basismodule wordt gestoken, dan zal het signaalcircuit worden onderbroken via de geïntegreerde scheidingsfunctie. Dit vereenvoudigt zowel het onderhoud als de controle van de installatie en maakt het k mogelijk om de isolatie te testen of om kringtesten uit te voeren  tijdens de inbedrijfstelling.

De geringe breedte van 6,2 mm van de beveiligingsmodules bespaart ruimte in de schakelkast. Modules met scheidingsklemmen zijn overbodig. Bij retrofit kunnen de bestaande gemeenschappelijke scheidingsklemmen ongeacht de benodigde ruimte vervangen worden.