Slimme grijper voor kleine componenten met actief grijpkrachtbehoud

2019-06-12
De slimme parallelgrijper SCHUNK EGI met gecertificeerde PROFINET-IRT-interface is speciaal ontworpen voor veeleisende en diverse handlingstaken in elektronica-, farmaceutica- en laboratoriumtoepassingen.

Dankzij de individueel programmeerbare slag tot 57,5 mm per klem en flexibele grijpkrachten tot 100 N is de robuuste en solide mechatronische grijper geschikt voor een enorm scala aan werkstukken. De geïntegreerde intelligentie zorgt ervoor dat zelfs componenten die plooibaar of gevoelig zijn voor vervorming of breuk, voorzichtig en betrouwbaar worden behandeld. Hierdoor is de inbedrijfstelling zeer eenvoudig.

Het speciaal ontwikkelde, actieve grijpkrachtbehoud van de SCHUNK EGI zorgt ervoor dat de opgebouwde grijpkracht ook bij stroomuitval of noodstop vrijwel volledig behouden blijft - een duidelijk voordeel ten opzichte van de conventionele mechatronische grijpers op de markt. In tegenstelling tot grijpers met het conventionele grijpkrachtbehoud door middel van veren, is de naloop van de grijpervinger in vergrendelde toestand minimaal. Dit betekent dat de SCHUNK EGI een belangrijke bijdrage levert aan de preventie van ongevallen die worden veroorzaakt door rondvliegende onderdelen of beknelling.

Vlotte inbedrijfstelling

Een omvangrijk scala aan functies afgestemd op een eenvoudige inbedrijfstelling: een standaard geïntegreerde webserver kan worden gebruikt om alle basisfuncties te configureren zonder dat er extra software nodig is.

Extra functies verhogen het gebruiksgemak: de klembeweging kan in kruipmodus handmatig op de grijper worden bediend, wat tal van voordelen biedt, zoals na een noodstop. De functie "Uitgebreide referentie" kan ook worden gebruikt om één individuele maximale slag op te slaan en deze als nauwkeurige grens in te stellen in de software, wat de programmering vereenvoudigt.

Met zijn gecertificeerde, IRT-compatibele PROFINET-interface (categorie C) voldoet de SCHUNK EGI aan alle eisen voor hoogwaardige toepassingen. De positie van de grijpervinger, de grijpkrachten en de sluitsnelheid kunnen vrijwel zonder vertraging worden gedetecteerd en geregeld. Daarnaast zijn ook tussenposities en speciale verwijzingen voor de grijper mogelijk. De eerste stap is om de slimme grijper voor kleine componenten in maat 80 te standaardiseren.

Er zijn al plannen gemaakt om extra maten op te nemen. Daarnaast moet het functionele toepassingsgebied verder worden uitgebreid aan de hand van software-updates.

www.schunk.com