De 6-assige compensatie-eenheid maakt intuïtieve bin-picking mogelijk

2019-06-04
Betrouwbaar oppakken zonder dat eerst de exacte positie en locatie van het te grijpen object moet worden vastgesteld – iets wat mensen elke dag doen – is nu dankzij de universele compensatie-eenheid SCHUNK AGE-U ook mogelijk voor robots.

Het complexe design combineert hoek-, zijdelingse en roterende compensatie en past sensorherkenning toe zodra er een afwijking is. Bij het oppakken van onderdelen uit bakken kunnen bijvoorbeeld ferromagnetische onbewerkte stukken door een magnetische grijper worden opgepakt zonder dat de exacte positie of oriëntatie ervan hoeft te worden gedetecteerd.

In plaats daarvan is alleen een lokalisatie bij benadering nodig met apparatuur zoals een eenvoudige 2D-scanner, die zowel de hardware- en softwarekosten als de vereiste programmering beperkt. Bovendien zorgt de module tijdens de geautomatiseerde montage voor de compensatie van toleranties en positieafwijkingen in zes assen.

Herkenning van contact met een component

Terwijl de compatibele apparaten die tot nu toe beschikbaar waren op de markt alleen hoek-, zijdelingse of roterende compensatie bieden, combineert de AGE-U roterende en hoekcompensatie. Hiermee kan de eindeffector zich volledig aanpassen aan de ongedefinieerde positie van de component of voegoperaties met gegrepen componenten uitvoeren.

In de X- en Y-richting is de maximaal mogelijke compensatie +/- 2,7 mm. In de Z-richting is dit +/- 6,1 mm. De zijdelingse compensatie rondom de X- en Y-as ligt bij +/- 3°, de roterende compensatie rondom de Z-as is +/- 8°. Voor het terugkeren naar de basispositie zorgen zowel de veren als de te activeren perslucht, terwijl de flexibiliteit van de eenheid individueel kan worden aangepast door de luchtdruk te regelen.

Bij een druk van 6 bar wordt de eenheid in een volledig starre modus gezet, waardoor ongecontroleerde bewegingen tijdens de behandeling niet meer mogelijk zijn. Zowel de vergrendelde status als de afwijking van het apparaat vanuit de basispositie kan worden bewaakt met inductieve bewaking van de vergrendelende zuiger.

Dit betekent dat mogelijk is om bij het naderen van een object precies te bepalen wanneer er contact wordt gemaakt met het onderdeel, zonder dat de exacte positie ervan bekend is. Daarna kan bijvoorbeeld de SCHUNK EMH-magneetgrijper, die op de compensatie-eenheid is gemonteerd, worden geactiveerd om het onderdeel op te pakken.

ISO-flens voor industriële en lichtgewicht robots


De compensatiemodule wordt aanbevolen voor de behandeling van gewichten tot 5 kg en kan snel een eenvoudig worden aangesloten op een breed scala aan industriële en lichtgewicht robots met behulp van de gestandaardiseerde ISO 50-flens zonder adapterplaat. De behuizing van geanodiseerd aluminium en de functionele onderdelen van gehard staal garanderen een lange levensduur en betrouwbare bediening en beperken de onderhoudskosten tot een minimum. De SCHUNK AGE-U is ontworpen voor een miljoen compensatiecycli.


www.schunk.com