Technische artikelen

www.technologieenindustrie.com
Schneider Electric News

Schneider Electric: Hoe de juiste combinatie van automaten een totaal selectieve installatie maken

“The details are not the details, they make the design”, Charles Eames, een bekend Amerikaans ontwerper. Deze wijsheid is niet alleen geldig in de mode, maar ook in ons elektrotechnisch vakgebied. Recent ook weer een voorbeeld waarin “the details” het ontwerp maken.

  www.se.com
Schneider Electric: Hoe de juiste combinatie van automaten een totaal selectieve installatie maken

Een totaal selectieve installatie heeft als groot voordeel: een zeer hoge bedrijfscontinuiteit. Totale selectiviteit houdt in dat een kortsluiting achter een 16A automaat leidt tot afschakelen van die automaat en niet de beveiliging die stroomopwaarts is geplaatst.

Een aantal voorbeelden
Hieronder zie je een aantal voorbeelden van combinaties van automaten en smeltpatronen. Deze combinaties zijn nogal verschillend als men kijkt naar de selectiviteit. Onder het schema staat de selectiviteitgrenswaarde. Smeltpatronen zijn zo gek nog niet, maar hebben ook beperkingen als het gaat om de combinatie van een smeltpatroon en afgaand een automaat.

Backup beveiliging (cascade techniek)
Een smeltpatroon kan stroomafwaarts een automaat beschermen tegen te hoge kortsluitstromen. Dit noemen we back-up beveiliging. Dit kan handig zijn want hiermee kan een installatie voordeliger gebouwd worden. Zo kan een 100A gG smeltpatroon een iC60N 10kA automaat beschermen tot wel 100kA. Dit is een voordelige wijze waarbij een kleine verdeler dichtbij een zware 2500kVA transformator wordt geplaatst. Er is alleen wel een “maar”...

De bescherming tegen te hoge kortsluitstromen werkt prima, echter gaat dit wel ten koste van de selectiviteit. De genoemde combinatie is selectief tot ca. 8kA. Als dit acceptabel is voor de bedrijfscontinuiteit dan is de keuze prima. Is de verwachting dat de combinatie totaal selectief is dan is het helaas de verkeerde keuze...

De combinatie van een Compact NSX100H (70kA) met een iC60H (15kA) automaat brengt de kortsluitvastheid omhoog van 15kA naar 40kA. Dit komt door de kortsluitstroom limiterende werking van de Compact NSX automaat. De combinatie is daarnaast totaal selectief voor een zeer hoge bedrijfscontinuiteit. Hiermee biedt een Compact NSX automaat tegelijkertijd bescherming tegen hoge kortsluitstromen en totale selectiviteit voor een hoge bedrijfscontinuiteit.


Schneider Electric: Hoe de juiste combinatie van automaten een totaal selectieve installatie maken

Tot slot
De keuze voor een smeltpatroon kan voordelig zijn, maar let op “the details”. Zo moet bij het “design” van een totaal selectieve installatie toch ook goed gekeken worden naar “the details”. En hiermee is de tegeltjes wijsheid aan de muur bij een modeontwerper net zo goed van toepassing op ons elektrotechnische vakgebied.

Alle informatie rond selectiviteit en cascadetechniek is terug te vinden in onze documentatie. Zie hieronder voor de locatie.

Meer informatie

1. Electrical Calculation Tools
2. Selectivity, Cascading and Coordination Guide 2024 - Complementary Technical Information
3. Ecostruxure Power Design (Ecodial) – berekening software voor LS installaties

www.se.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers