Southco: Verbeteren van beveiliging en veiligheid van medische apparatuur
De toenemende mobiliteit van apparatuur in de medische omgeving biedt nieuwe reden tot zorg, met name bij het beheren van de toegang tot waardevolle of gevaarlijke spullen, of de vertrouwelijke gegevens die erin zijn opgeslagen.
Bij het gebruik van mobiele medische apparatuur is het een uitdaging om patiëntenzorgbenodigdheden beschikbaar te maken op het moment deze nodig zijn en ze tegelijkertijd te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang.
Farmaceutische producten, biologische geneesmiddelen en andere waardevolle of riskante medische materialen die in mobiele karren en kasten zijn opgeslagen, moeten veilig worden weggeborgen als ze niet worden gebruikt, om diefstal en passieve of kwaadwillige manipulatie te voorkomen. Daarnaast schrijven privacybelangen en de handhaving van de HIPAA voorschriften (Health Insurance Portability & Accountability Act) voor dat patiëntgegevens, zoals elektronische medische dossiers, alleen toegankelijk mogen zijn voor legitieme gebruikers.
Bovendien zijn de gezondheidszorgfaciliteiten en -middelen door de COVID-19 pandemie onder druk komen te staan. Terwijl ze hun activiteiten momenteel in hoog tempo aanpassen om de enorm toegenomen patiëntbelasting te kunnen opvangen, hebben ze ook hard gewerkt aan het verbeteren van de infectiecontrole om de verspreiding van het virus te voorkomen.
Deze inspanningen zijn gericht op het vinden van manieren om mobiele medische apparatuur, zoals karren en opslagunits, die in hun faciliteiten worden gebruikt, zo goed mogelijk te beveiligen, te gebruiken en te beheren. De behoefte aan zowel veiligheid als beveiliging strekt zich uit tot individuele patiëntenkamers, met vaak draagbare ladeblokken naast bedden waarin patiënten hun waardevolle persoonlijke spullen kunnen opbergen, zoals smartphones, laptops, portemonnees en portefeuilles.
Elektronische toegangsoplossingen (EAS) die op afstand toegang bieden tot intelligente elektronische sluitingen, zijn een beproefde methode voor het fysiek beveiligen van mobiele medische karren en apparatuur. Ze minimaliseren tevens de noodzaak om toetsenborden en toegangspanelen fysiek aan te raken door gebruik te maken van elektronische sluitingen die bediend kunnen worden via smartphones met Bluetooth en RFID kaarten, waardoor het aantal oppervlakken dat aangeraakt wordt in de medische omgeving beperkt kan worden gehouden.
Beveiliging van een breed scala aan mobiele apparatuur
In de moderne medische praktijk is efficiency essentieel. Nieuwe technologieën maken mobiliteit van medische apparatuur mogelijk, waardoor het personeel benodigdheden en apparaten dichter bij de patiënten kan brengen, of ze zich nu in de spoedeisende hulp of in een ambulance bevinden.
Mobiele verpleegposten, röntgenapparaten, sonogrammen, ventilatoren, hart- en ademhalingsmonitoren en andere diagnostische apparaten zijn momenteel zowel mobiel als draadloos verbonden met de IT-platforms van het ziekenhuis. Daarnaast wordt er regelmatig gebruik gemaakt van mobiele karren voor het uitdelen van medicijnen. Daarbij moeten de laden met medicijnen beveiligd zijn en de karren draadloos in een netwerk zijn opgenomen, zodat het uitdelen van medicijnen in real-time kan worden gevolgd en bijgewerkt.
Deze mobiliteit pakte nog maar kort geleden zeer voordelig uit, toen ziekenhuizen en andere zorginstellingen hun activiteiten hiermee konden aanpassen en spoedeisende hulp en IC-afdelingen konden uitbreiden om de toegenomen COVID-19 patiëntbelasting te kunnen opvangen. Deze veranderingen hebben echter ook geleid tot een toename van de bijbehorende risico's:
De systemen zijn gekoppeld aan netwerken en hebben rechtstreeks toegang tot patiëntgegevens, waardoor het risico bestaat op schending van de HIPAA regelgeving.
Medicijnkarren die voortdurend rond rijden bevatten geneesmiddelen, biologische geneesmiddelen, pijnmedicatie en andere kostbare of gevaarlijke medische materialen die streng gecontroleerd en beveiligd moeten worden.
Kostbare apparatuur en medische benodigdheden zijn nu mobiel, dus het is voor het management een grote uitdaging om te traceren waar ze zijn en te managen wie er toegang tot heeft en er gebruik van maakt.
In combinatie met smartphone apps of RFID apparaten bieden verborgen elektronische sluitingen en vergrendelingen een effectieve oplossing voor het verbeteren van de beveiliging van bestaande karren, kasten en werkstations. Daarnaast is een veelvoorkomende uitdaging voor veel instellingen dat kostbare mobiele apparatuur, zoals ventilatoren, wordt verplaatst door de hele faciliteit, vooral tijdens periodes van veel activiteit. Hier kunnen elektronische toegangssystemen ziekenhuizen een manier bieden om deze mobiele activa te blijven volgen.
Elektronische toegangssystemen bestaan uit drie basiselementen: een elektronische sluiting, digitale toegangsgegevens voor de gebruiker en een systeem om de toegangsgegevens te controleren. Een ander belangrijk element ter overweging is een systeem voor handmatige toegang in het geval van stroomuitval. Een consistente werking is afhankelijk van een betrouwbaar elektronisch slot van hoge kwaliteit. Het bijbehorende toegangscontrolesysteem valideert de toegangsgegevens van de gebruiker en geeft het signaal waarmee de deur of lade opengaat, zodat toegang wordt verkregen tot de geneesmiddelen of patiëntgegevens die erin zijn opgeslagen.
Zodra toegang is geactiveerd door dit elektronische signaal, wordt een digitale handtekening aangemaakt en gearchiveerd voor audit trail doeleinden. Elektronische sloten kunnen worden bediend via een verscheidenheid aan gebruikersinterfaces voor toegangscontrole, zoals digitale toetsenborden, Bluetooth controllers, RFID en biometrische lezers.
De meeste ziekenhuizen en andere medische instellingen gebruiken persoonlijke RFID naamplaatjes om de toegang tot hun gebouwen, beveiligde opslagruimtes en medische apparatuur te beheren.
Omdat deze systemen zo algemeen worden toegepast, kunnen ze eenvoudig worden aangepast voor gebruik in volwaardige EAS oplossingen voor mobiele medische apparatuur en opslagunits. In bepaalde gevallen hebben ziekenhuizen en medische instellingen het idee dat ze hun ID-kaarten, kaartlezer hardware en ziekenhuissoftware weer vanaf scratch moeten bouwen om de nieuwste versies van elektronische toegang te kunnen implementeren.
Er zijn echter platforms die incrementele, kosteneffectieve methodes bieden om EAS technologie toe te voegen aan bestaande medische karren en opslagunits. Sommige leveranciers bieden modulaire, elektronische vergrendel- en sluitingsmechanismen die bestaande mechanische sluitingen eenvoudig kunnen vervangen. Het gaat bij deze drop-in oplossingen om elektronische sluitingen met afneembare lezers die kunnen worden aangepast aan bestaande gebruikersgegevens.
Dit kan het makkelijker maken om elektronische vergrendelmechanismen met RFID lezers toe te voegen aan een breed scala aan mobiele medische apparatuur. De meer geavanceerde karren en apparaten hebben computers aan boord die draadloos verbinding maken met het netwerk en met de servers van het ziekenhuis.
Het EAS softwarepakket voor het beheren van machtigingen en het bepalen van het controletraject garandeert dat het juiste medische personeel - en alleen dat personeel - de apparatuur kan gebruiken of toegang krijgt tot de medicijnkarren tijdens elke dienst. Het omvat strenge controle en tracking van toegang. Dit kan alleen worden gedaan door bepaalde verpleegkundigen en ander personeel met toestemming voor toegang tot een medicijnkar en alleen voor een bepaalde dienst.
Het echte voordeel van een effectief toegangscontrolesysteem voor apparatuur zit hem in de mogelijkheid om verschillende personeelsleden binnen een ziekenhuis exclusief toegang te geven tot de apparatuur die bij hun specifieke verantwoordelijkheden en bevoegdheidsniveau hoort. In een ziekenhuisomgeving kan dit regelmatig veranderen, dus een efficiënte methode om deze toegang op afstand te beheren is hierbij essentieel.
Toename van ‘aanraakvrije’ autorisatie
De COVID-19 gezondheidscrisis heeft expliciet duidelijk gemaakt hoe makkelijk virussen kunnen worden overgedragen door het aanraken van oppervlakken. Ziekenhuizen hebben hun bestaande procedures voor infectiebeheersing inmiddels drastisch verbeterd en elk ‘aanraakpunt’ in hun organisatie onderzocht om te bepalen hoe menselijk contact daarmee kan worden geminimaliseerd en de verspreiding van ziekten kan worden voorkomen.
Een van de voordelen van EAS is dat het een ‘aanraakvrije’ toegangsmethode biedt voor medische karren en andere opslagruimtes in medische instellingen, waardoor de toegang veilig en makkelijk is, terwijl het aantal aangeraakte oppervlakken tot een minimum wordt beperkt. Als een elektronisch toegangssysteem gebruik maakt van draadloze RFID of Bluetooth pasjes in combinatie met verborgen elektromechanische vergrendelsystemen, hoeft medisch personeel om toegang te krijgen de hardware nooit aan te raken, of opnieuw te vergrendelen, nadat hun activiteit is voltooid. Draadloze toegangsgegevens kunnen naar een verborgen sluiting worden gestuurd die vervolgens automatisch een compartiment ‘openklapt’, zonder dat er een extra aanraakpunt aan te pas komt.
Veel patiëntenkamers hebben verrijdbare opberg units naast het bed en meestal onbeveiligde kasten. Veel patiënten hebben echter vaak waardevolle elektronica bij zich, zoals computers en smartphones, voor gebruik tijdens hun verblijf in ziekenhuizen of revalidatiecentra.
Integratie van elektronische sluitingen met Bluetooth lezers kan hierbij helpen. Wanneer een patiënt wordt opgenomen in een ziekenhuis, kan hij of zij of een familielid voorzien worden van een smartphone-app die een unieke elektronische sleutel levert waarmee toegang tot een beveiligde opslagruimte kan worden gecontroleerd.
De elektronische sluiting kan voorzien worden van een Bluetooth lezer, zodat de patiënt via zijn smartphone toegang kan krijgen tot zijn waardevolle spullen en ze kan beveiligen. Wanneer de patiënt uitcheckt, kan de toegangscode eenvoudig worden gedeactiveerd. Dit kan ziekenhuisfunctionarissen, die regelmatig geconfronteerd worden met zorgen van patiënten over verloren of gestolen waardevolle spullen tijdens hun verblijf, enorm helpen.
Conclusie
Terwijl de gezondheidszorg de impact van COVID-19 op hun activiteiten blijft evalueren, is het zinvol om te onderzoeken hoe aanraakvrije methoden kunnen worden uitgebreid bij het uitvoeren van routinematige handelingen, waarbij tegelijkertijd de vertrouwelijkheid van patiënten wordt beschermd en waardevolle apparatuur wordt beveiligd.
Elektronische toegangssystemen kunnen hierbij helpen. Omdat de meeste ziekenhuizen en zorginstellingen al beschikken over een beveiligde toegangsinfrastructuur, zoals RFID kaarten voor toegang tot faciliteiten, kunnen ze samenwerken met toonaangevende leveranciers van elektronische toegangsoplossingen om EAS kosteneffectief uit te breiden naar de kritieke apparatuur in het ziekenhuis. Naast de voordelen van verhoogde beveiliging en real-time audit trails, kan EAS in het ziekenhuis de aanraakvrije toegang verbeteren bij een breed scala aan mobiele - en vaste - medische apparatuur, waardoor een extra hulpmiddel wordt geboden om aanraakpunten, waar infecties zich kunnen verspreiden, tot een minimum te beperken.
www.southco.com