Case Studies

www.technologieenindustrie.com
Southco

Huisdieren reizen nu eerste klas met behulp van Southco's toegangsoplossingen

Na meerdere keren te hebben toegekeken hoe bij de dierenkliniek van zijn vrouw de dieren zich in en uit voertuigen moesten worstelen, besloot Karl-Heinz Kamlage, oprichter van Dog&Drive, met zijn technische team een slimme oplossing voor dit probleem te bedenken. Zo ontstond de unieke, handgemaakte instap-applicatie van Dog&Drive.

Huisdieren reizen nu eerste klas met behulp van Southco's toegangsoplossingen

Met dit originele en gepatenteerde productontwerp werd start-up bedrijf Dog&Drive GmbH, officieel opgericht in 2021. Dog&Drive is high-end fabrikant van vouwtrappen voor autokofferbakken. Het is gevestigd net buiten Keulen, Duitsland.

Dog&Drive perfectioneerde het ontwerp met hulp van Southco, een wereldwijd toonaangevende ontwerper en producent van toegangsoplossingen, en verovert nu de markt stormenderhand met hun op maat gemaakte, slanke trap met geïntegreerd hondenkussen.


De Uitdaging

Omdat de instapoplossing van Dog&Drive uniek en vrijwel ongeëvenaard is in het huidige marktsegment, moesten meerdere uitdagingen overwonnen worden, zowel op het gebied van het ontwerp als de functionaliteit. Bij de zoektocht naar een geschikte hardwareontwerper waarmee deze uitdagingen verder konden worden uitgewerkt, viel de keuze van Dog&Drive op Southco, als mede-ontwikkelaar van de benodigde aanpassingen van het product. De grootste hobbel die Southco moest nemen, was de innovatie van het sluitingsmechanisme. Karl-Heinz Kamlage en zijn technische team hadden nooit eerder een dergelijk ontwerp gemaakt en waren ervan overtuigd dat de inbreng van de deskundige kennis van Southco voor dit soort toepassingen de beste oplossing kon bieden.

Omdat bij het ontwerp van Dog&Drive van lichtgewicht materiaal was uitgegaan, viel de keuze op koolstofvezel. Hoewel functioneel ideaal, betekende dit wel dat veel van de mechanische oplossingen moesten worden uitgesloten. Maar gezien de kleine footprint van Southco’s micro-roterende sluiting (R4), lukte het wel om deze sluiting in de koolstofvezelstructuur te integreren. Dankzij de kleine diameter van de flexibele Bowden kabel, konden de onderdelen op de nauwkeurig vastgelegde punten door het koolstofmateriaal worden geleid, wat resulteerde in een nette, naadloos afgewerkte look.


De Oplossing

De door Southco beoogde sluitingsoplossing resulteerde in een nauwkeurig systeem, wat erop neerkomt dat de operator zich aan beide kanten van het voertuig kan bewegen om hetzelfde eindresultaat te bereiken, ongeacht welke hendel hij gebruikt om de trap vanuit gesloten positie uit te vouwen. De toegepaste actuator (AC-50) maakt intuïtieve bediening mogelijk, aangezien de ergonomische handgreep is geïntegreerd in de traptrede, zodat de gebruiker de bovenkant van de trede kan pakken en tegelijkertijd de handgreep volledig gecontroleerd kan bedienen. De samenknijpende werking van de actuator trekt de Bowden kabel strak, die daardoor een trekkracht uitoefent op de verdeeldoos die is aangesloten op twee mechanische micro-roterende sluitingen. De aanwezigheid van de twee roterende sluitingen garandeert een veilige vergrendeling en stabiliteit van de traptrede binnen het frame.

Deze micro-roterende sluitingen vereisen maar weinig installatieruimte en vragen voor het bedienen maar weinig kracht, dat wil zeggen dat de eindgebruiker de trap niet in een gesloten positie dicht hoeft te duwen.

Het mechanisme bevat ook een geïntegreerde rubberen stootrand om geluiden te elimineren en heeft geen zichtbare mechanische onderdelen - alles is netjes weggewerkt in de structuur van de trede.

Voor Dog&Drive is dit een groot voordeel omdat high-end klanten ook om high-end resultaten vragen.


Met in het midden een verdeeldoos kunnen kleine aanpassingen aan het systeem worden gedaan zonder dat er Bowden kabels moeten worden verlegd. Dit maakt synchrone ontkoppeling mogelijk, wat ervoor zorgt dat beide kanten van de trede tegelijkertijd worden ontkoppeld zonder verdraaiing van het mechanisme.

Implementatie en resultaten

Dankzij het innovatief meedenken van Southco bij het ontwerp, kon Dog&Drive een slanke, duurzame en hoogwaardige instapoplossing voor hun klanten ontwikkelen.

Door obstakels te omzeilen die anders de ergonomie en visuele voorkeuren van Dog&Drive zouden hebben gefrusteerd, leverde Southco een bijdrage aan de ontwikkeling en verbetering van de instapoplossing met innovatieve oplossingen voor de standaard R4 roterende sluiting. Hiermee kon worden voldaan aan de wens van Dog&Drive om zich kunnen aanpassen aan de wensen en behoeften van autofabrikanten en hier rekening mee te kunnen houden.

In teamverband en met de hulp van Southco heeft Dog&Drive een toonaangevende vouwtrapapplicatie weten te ontwikkelen voor het vervoer van dieren, waarbij gemak en comfort van zowel de dieren als hun eigenaren voorop staan.

"CITAAT VAN KARL-HEINZ, DOG&DRIVE

"Southco is een integraal onderdeel geweest van het ontwerp- en engineeringproces van onze mechanische sluitingsoplossing. Van hun grandioze klantenservice die onze teams in staat stelde om samen te werken om zo’n hoog kwalitatief ontwerp te verwezenlijken, tot hun vermogen om bestaande oplossingen aan te passen en te innoveren volgens onze specificaties, zijn we verheugd dat we een sterke band hebben opgebouwd waarvan we hopen dat die de komende jaren zal blijven bestaan."

Karl-Heinz Klamage, Dog&Drive.

 

Huisdieren reizen nu eerste klas met behulp van Southco's toegangsoplossingen

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers