www.technologieenindustrie.com
Schneider Electric News

GEBOUWEN VERBRUIKEN 40% MEER ENERGIE DOOR ELEKTRISCHE AUTO’S

Wereldwijd is het wegvervoer verantwoordelijk voor 24 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. De transitie naar elektrische voertuigen is afhankelijk van een strakke coördinatie tussen meerdere belanghebbenden. Gebouwen spelen daar nu een cruciale rol in.

GEBOUWEN VERBRUIKEN 40% MEER ENERGIE DOOR ELEKTRISCHE AUTO’S

De meeste mensen laden hun elektrische voertuigen voor het grootste deel thuis op. Maar naarmate elektrische voertuigen de automarkt veroveren, zullen kantoorgebouwen en industriepanden een groter deel van de lasten op zich nemen.

Ondanks overheidsplannen om veel meer openbare oplaadpunten aan te leggen, lijkt het onlogisch dat de gemiddelde forens vaak zal stoppen bij speciale oplaadpunten, zoals we nu benzine of diesel tanken.

Zij zullen de elektrische voertuigen meer gaan opladen bij kantoren, winkels, restaurants, parkeergarages, scholen, ziekenhuizen en bioscopen. Wanneer de elektrische auto’s het dominante voertuig worden, zullen mensen niet meer stoppen om op te laden, maar opladen waar ze stoppen.

Gebouwen als de ruggengraat van de laadinfrastructuur
McKinsey schat dat er in 2030 wereldwijd 55 miljoen nieuwe opladers in gebouwen zullen zijn, die 525 TWh per jaar verbruiken - ongeveer evenveel als het huidige jaarlijkse elektriciteitsverbruik van heel Duitsland. Zowel commerciële als woongebouwen moeten dan over laadstations voor elektrische voertuigen beschikken om aan de vraag van werknemers, klanten en bewoners te voldoen. Die vraag is aanzienlijk. Gebouwen zullen tot 40 procent meer elektriciteit nodig hebben om alle elektrische voertuigen te kunnen opladen.

Al dit nieuwe verbruik creëert uitdagingen voor de gebouweigenaren. Onze gezamenlijke energietransitie vraagt dus om investeringen in digitaal energiemanagement.

Denk maar eens aan de ochtendroutines in een commercieel gebouw: het klimaatsysteem gaat aan de slag om het gebouw op temperatuur te brengen. Arriverende medewerkers zetten vervolgens computers, apparatuur, koffiemachines en al het andere dat elektriciteit verbruikt aan. Dit veroorzaakt een piek in het stroomverbruik van het gebouw. Maar als straks ook iedere werknemer zijn elektrische auto aansluit op het laadpunt wanneer hij parkeert... Dan zien we bij de start van de werkdag geen lichte toename in het energieverbruik, maar een enorme stijging.

Het beheren van deze energievraag is geen sinecure.
Elk gebouw dat vaak pieken in de energievraag veroorzaakt, krijgt te maken met veel hogere kosten van de netbeheerder. Tenzij er een volledig elektrisch distributiesysteem op het terrein is ontworpen om de nieuwe, forse energiebelasting aan te kunnen, loopt het gebouw het risico het netwerk te overbelasten en een stroomstoring te veroorzaken. En alsof het beheren van de energie van één gebouw nog niet genoeg is, moeten we de elektrische netwerken zo uitrusten dat ze meerdere gebouwen in een bepaald gebied in evenwicht houden. Op die manier zorgt een verbruikspiek in de winkel aan de overkant van de straat er niet voor dat het hele blok zonder stroom komt te zitten.

De sleutel tot het beperken van de risico's ligt in intelligent opladen, beheer van de belasting van het netwerk, energieopwekking, opslag en verbinding met de rest van het net. Samen vormt deze integratie van het ‘eMobility ecosysteem’ de ruggengraat van de laadinfrastructuur. Gelukkig is moderne technologie hier goed toe in staat.

Hoe vermijden we piekvraag?
Om de stroompieken te vermijden die het grootste deel van de problemen veroorzaken, is het essentieel om de laadinfrastructuur aan te sluiten op een digitaal besturingssysteem. Die coördineert het laden in real-time op basis van variabelen zoals de huidige energiekosten, de vraag van andere delen van de faciliteit, de laadbehoefte van elk voertuig en de verwachtte verblijfstijd van een bestuurder. Bovendien kunnen bedrijven voorrang geven aan snellere, vollere oplaadbeurten voor klanten, verkopers, bezorgers, technici of (als we creatief denken) zelfs de werknemer van de maand.

We moeten het belang van schone energie in deze ontwikkelingen niet vergeten. De meeste milieuvoordelen van elektrische voertuigen komen voort uit hernieuwbare energiebronnen. Gebouwen kunnen helpen om goedkope zonne-energie te produceren om de verbruikskosten en de impact op het klimaat te beperken.

In combinatie met batterijopslag en digitale technologie, zorgt hernieuwbare energie voor soepele consumptiepatronen, waardoor de kosten laag blijven en de energienetten in balans. Deze slimme technologie kan worden gekoppeld aan weersvoorspellingen en rijgedrag om zo veel of zo weinig hernieuwbare reserves uit te delen als nodig is om autoaccu's op te laden en het gebouw van stroom te voorzien.

Prognoses van verbruik voorkomt uitval
Bestuurders die hun elektrische auto opladen op kantoor of andere bestemming, zijn minder afhankelijk van thuis en openbaar opladen. Hierdoor verschuift de vraag van het ene deel van de stad en het ene moment van de dag, naar het andere. Gebouwbeheersystemen die verbonden zijn met netbeheerders, slimme huizen en de auto’s zelf, kunnen ervoor zorgen dat er op elk punt in het systeem stroom beschikbaar is om onderbrekingen en uitval te beperken.

Digitale technologie is de meest directe weg naar optimale infrastructuurplanning, energieopwekking, gebouwenbeheer en intelligent opladen. We beschikken over de technologie en de instrumenten. Het is hoog tijd dat we ze gaan gebruiken.

Lees meer over onze eMobility-oplossingen voor gebouwen hier

www.se.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers