Al Masaood vertrouwt op de BM25-multigasdetector.

2019-07-05
De BM25 van Oldham-Simtronics, een onderdeel van de divisie Gas & Flame Detection van 3M, is een robuuste multi-gas detector die ontworpen is om de veiligheid in gevaarlijke omgevingen te waarborgen.
Ongeveer 10 jaar na de introductie van de eerste generatie is de BM25 detector nog steeds een beproefde en betrouwbare oplossing binnen de markt voor detectie van transporteerbare gassen.

Het bewijs hiervan wordt geleverd door Al Masaood Oil & Gas, dat na zijn oprichting in 1971 één van de eerste olie- en gasleveranciers en aannemers in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) werd. Al Masaood kocht ongeveer 800 BM25 draagbare gasdetectoren aan voor een groot aantal onshore en offshore projecten, waaronder 200 uit de nieuwste generatie draadloze modellen. Het bedrijf kocht de toestellen rechtstreeks bij OldhamSimtronics.

"We hebben voor de BM25 gekozen omdat we kunnen vertrouwen op de prestaties van de BM25 in de zware omstandigheden die eigen zijn aan onze installaties” aldus Ammar Maarouf, de afdelingsmanager Airloop & H2S Safety Services van Al Masaood Olie & Gas. "De robuuste constructie en het intelligente ontwerp van de BM25 maken het één van de beste detectoren om in te zetten in toepassingen waar gebiedsbewaking een kritiek onderdeel van het veiligheidssysteem is."

De BM25 is ontworpen voor teambeveiliging of gebiedsbewaking en is uitermate geschikt voor perimeterbewaking, controle van installaties en mobiel of kortetermijnwerk waar vaste detectiesystemen niet praktisch zijn. De mobiele BM25 biedt de mogelijkheid om één tot vijf gassen tegelijkertijd te bewaken en beschikt over dezelfde voordelen als een vaste detector zoals betrouwbaarheid en robuustheid. Dat is voor Al Masaood een belangrijk voordeel.

Met meer dan 900 werknemers biedt Al Masaood Oil & Gas, gevestigd in Abu Dhabi, geavanceerde energiediensten aan in zowel stroomopwaartse en stroomafwaartse activiteiten. De business unit Air Loop & H2S Safety van het bedrijf levert, kalibreert en voert service uit op diverse toepassingsspecifieke producten in de Verenigde Arabische Emiraten voor zowel verkoop- en verhuurprojecten, waaronder draagbare gasmonitors.
"Geef ons een uitdaging en we zullen de juiste oplossing vinden", zegt Maarouf. "Draagbare gasdetectie en gebiedsmonitoring is al vele jaren onze kerncompetentie, en hier vertrouwen we op diverse oplossingen van de divisie Gas & Flame Detection van 3M, zoals de PS200 multi-gasdetector en de BM25."

Met de BM25 kunnen maximaal vijf gassen tegelijkertijd worden bewaakt. Er zijn verwisselbare sensoren beschikbaar voor AsH3, CO, CO2, H2, HCl, HCN, NO2, NH3, O2, PH3, SiH4 en SO2. Als de BM25 een gevaarlijk niveau van het gas waarneemt, stuurt het bovenste baken een knipperend, helder signaal in alle richtingen terwijl het een krachtig 103dB sirene-alarm laat horen.

"De standaard BM25 kan alarmen versturen via alarmoverdrachtkabels, maar de nieuwste generatie BM25 kan dat ook draadloos. De alarmen, storingen en statusweergave wordt gecommuniceerd dankzij het draadloos 2,4 gHz signaal,” aldus Maarouf. "Deze opstelling kan een veiligheidsperimeter rond een gedetecteerd atmosferisch gevaar opzetten, of een handmatig aangegeven noodsignaal over een groot gebied verspreiden."

Het NiMH batterijpakket geeft de BM25 multi-gas monitor een ononderbroken looptijd tot 170 uur lang.

Andere standaardfuncties zijn onder andere de functies STEL (instellen van een blootstellingslimiet voor korte termijnen), TWA (tijdgewogen gemiddelde) en de datalogging capaciteit van meer dan vier maanden.

De BM25 Wireless biedt netwerk- en communicatiemogelijkheden met de Oldham-Simtronics MX40 controller, die de gegevens centraliseert en tot 32 metingen in real time kan weergeven. Als een BM25 een alarmsignaal geeft, gaat deze eveneens in alarmmodus. Zo kunnen bijvoorbeeld interne relais aangestuurd worden en alarmsignalen naar andere toestellen doorgegeven worden. Het bedieningspaneel geeft de real-time gasconcentraties, de status van aangesloten apparaten, het batterijniveau, de RF-netwerk signaalkwaliteit en de foutdiagnosestatus weer.

"Tot op heden hebben we ongeveer 200 draadloze BM25 gasdetectoren geleverd", zegt Maarouf. "In vermoed dat we de eersten in onze regio waren die hen dat konden bieden. Onze klanten houden van de eenvoud en de snelheid waarmee de toestellen hun werknemers een veilige werkplaats garanderen."

De draadloze BM25 van Oldham-Simtronics kan ingezet worden als stand-alone monitor of aangesloten worden op een mesh netwerk om gasdetectie over een groot gebied te garanderen. Het mesh netwerk maakt een peer-to-peer verbinding mogelijk met alle andere eenheden in het netwerk voor het verzenden, ontvangen en verwerken van gegevens. Hierdoor kunnen de detectoren zelf belemmeringen overbruggen en communicatiepaden aanpassen als een monitor wordt verwijderd om op te laden of te onderhouden. In totaal kunnen 30 draadloze BM25 toestellen in één netwerk ingezet worden. Bij stand-alone gebruik kunnen 16 BM25 toestellen zonder interferentie naast elkaar werken. 

"We gebruiken de BM25 en BM25 Wireless al vele jaren omdat ze vijf gassen kunnen detecteren en compact en uiterst betrouwbaar zijn in vergelijking met toestellen van andere aanbieders", aldus Maarouf. "We houden ook van de uitstekende connectiviteit van de draadloze BM25 Wireless unit, die een toegevoegde waarde bieden voor onze klanten omdat er geen overdrachtkabels meer nodig zijn voor het alarm. Bij Al Masaood is een grote voorraad detectoren aanwezig zodat wij snel kunnen reageren op de wensen van de klant."

14.000 units zijn er ondertussen wereldwijd in gebruik. De BM25 multigasdetectoren zijn technologisch zeer goed in staat om betrouwbaar te reageren op de behoeften van de klant.Dit laatste punt is vooral belangrijk in veiligheidskritische olie- en gastoepassingen, waar eender welke niet-detectie van gevaarlijke gassen desastreuze gevolgen kan hebben...